hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, October 27, 2019

Vergane glorie bij de oude suikerfabriek

Bij het passeren van de voormalige suikerfabriek tijdens een fietstocht door de Noordwaard viel mijn oog op de voormalige arbeiderswoningen van de fabriek. 

Meest rechts op de foto de voormalige arbeiderswoningen van de suikerfabriek


Steeds meer vervallen en steeds verder begroeid met klimop. Ooit was de Werkendamse suikerfabriek natuurlijk een moderne onderneming, maar dat is al een eeuw geleden. De gebouwen die overbleven behoren tot het industrieel erfgoed van Werkendam. Maar in oude luister herstellen lijkt een illusie. 

Plattegrond van het complex van de suikerfabriek

Ik vond nog een plattegrond terug van het complex. En bij het zoeken in Delpher vond ik maar liefst 631 resultaten terug. Een bericht  uit 1924 intrigeerde me. Wie zijn toch die twee jonge mensen die in juni 1923 zijn verdronken nabij de suikerfabriek? En wat zou er in die brief hebben gestaan? Stof voor een mooi verhaal...........

Krantenbericht uit 1924 over een gevonden koffertje en de brief.............