hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, November 04, 2019

Right to challenge bij Waterschap Rivierenland?

Tijdens de commissievergadering Waterveiligheid spraken we deze avond onder andere over burgerparticipatie en biodiversiteit. Bij beide agendapunten heb ik voorgesteld om 'right to challenge' te overwegen voor waterschapstaken. 



Right to challenge is een van de instrumenten in de omgevingswet waarbij burgers worden uitgedaagd overheidstaken over te nemen. Bij behandeling van biodiversiteit op dijken zagen we een mooi voorbeeld. Marc Buchner maait al zo'n tien jaar dijken voor het waterschap en heeft inmiddels zoveel kennis opgedaan over het beheer en biodiversiteit dat hij meer weet over beheer dan menig omgevingsmanager van het waterschap. Waarom zouden we zo iemand geen (grotere) rol kunnen geven in het beheer? Uit het onderzoek naar burgerparticipatie 'Een dijkwaterschap of omgevingspartner' blijkt dat we als waterschap vaak nog schoorvoetend de participatieladder beklimmen. Informeren en consulteren zijn bijna altijd de uitersten. Meebeslissen of meedoen is misschien eng, maar verdient mijns inziens wel een kans. Overigens zou ik de titel 'Een dijkwaterschap of omgevingspartner' veranderen in 'Een dijkwaterschap is een omgevingspartner'.