hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, October 25, 2019

Hugo de Groot jaar in 2021

In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte uit de gevangenis van Slot Loevestein.  

Het Hugo de Grootjaar 2021

Bij die ontsnapping speelden twee vrouwen een grote rol, zijn echtgenote Maria van Reigersbergen en zijn dienstmeisje Elsje van Houweningen. Historici spreken elkaar tegen van wie nu het idee was om in die boekenkist te ontsnappen. Maar het is mooi om te zien dat de namen van beide vrouwen bewaard zijn gebleven. Zo heeft Sleeuwijk straten genoemd naar zowel Hugo de Groot, Elsje van Houweningen en Maria van Reigersbergen. Ook in de vesting Woudrichem vind je een Hugo de Grootstraat. 

Sleeuwijk heeft een pad vernoemd naar Elsje van Houweninge


Om het vierhonderd jarig bestaan te vieren heeft Slot Loevestein alle cultuur (historische) organisaties uit de regio uitgenodigd. Samen met de gemeenten Altena, Gorinchem, West-Betuwe en Zaltbommel wordt 13 november een bijeenkomst gehouden om ideeën te verzamelen om in het Hugo de Groot jaar veel activiteiten rond de rechtsgeleerde op te zetten, waarbij ook zijn gedachtegoed volop aandacht krijgt. 

Hugo de Groot straat in Woudrichem