hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, October 22, 2019

Vissers trekken aan de bel over waterkwaliteit

Hengelsportvereniging Groot Woudrichem schreef in augustus een brief over de verslechterde waterkwaliteit in de regio in onder andere de Loevesteingracht en de Rijswijkse wiel.  

De Rijswijkse wiel



Ook Progressief Altena stelde vragen over de waterkwaliteit en vroeg de gemeente Altena om een oplossing. Aangaande de Loevesteingracht is de beantwoording duidelijk. Zowel Waterschap Rivierenland als Rijkswaterstaat geven aan niet verantwoordelijk te zijn voor dit water. Is het dan wel de gemeente Altena, dat wordt niet duidelijk uit de beantwoording. De hengelsportvereniging heeft voorgesteld een fontein aan te leggen in de gracht, maar ook beluchting en circulatie zijn nodig. Voor de Rijswijkse Wiel kan gebruik worden gemaakt van beluchting, waardoor de zuurstofloosheid in het najaar voorkomen wordt en er weer (vis)leven in het water komt. Herintroductie van vissen wordt dan mogelijk. Daarnaast zorgt beluchting voor een versnelde afbraak van de sliblaag.


Winters tafereel op de Loevesteingracht 

Monitoring van water en het verbeteren van de waterkwaliteit ( taak van het waterschap!) gaat vrijwel alleen op voor KRW wateren, daar worden natuurvriendelijke oevers en vispassages aangelegd. De gemeente Altena noemt verder een aantal oorzaken voor de slechtere waterkwaliteit. 

1. Het intensieve gebruik van fosfaten en nitraten en bestrijdingsmiddelen. 
2. De riooloverstorten en andere bronnen (watervogels en vissen voeren, uitwerpselen van honden, bladval, e.d.). 
3. De inlaat van gebiedsvreemd water. 
4. Het verdwijnen van het natuurlijk karakter van wateren.  
5. Het intensieve onderhoud ten behoeve van waterkwantiteit. 

Nogmaals de Rijswijkse wiel


Voor het verbeteren van waterkwaliteit is dus meer nodig dan verbeteringsmaatregelen in het watersysteem. De (bestuurlijke) verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de waterkwaliteit ligt dan ook niet alleen bij de waterkwaliteitsbeheerders (waterschap en Rijkswaterstaat) maar ook bij de rijksoverheid, de gemeenten, LTO, gebruikers, eigenaren, erfpachters, etc. De gemeente Altena werkt dan ook aan een Beleidsvisie oppervlaktewateren (eind 2020 gereed), daar worden ook de hengelsportverenigingen voor uitgenodigd. Vooruitlopend wordt in overleg met HSV Groot Woudrichem voor de Loevensteingracht voor de zomer van 2020 een tussentijdse maatregel getroffen en voor het Rijswijkse Wiel alvast onderzoek gestart. In de commissie Watersysteem van maandag 3 november komt de nota Vissen met Beleid aan de orde, een mooi moment om nadere vragen te stellen over deze materie.