hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, October 26, 2019

Krijgt Altena nu echt erfgoedbeleid?


De gemeente Altena wil serieus werk gaan maken van haar erfgoedbeleid. Zo wil ze in 2020 een erfgoedvisie opstellen, samen met Erfgoed Altena. 

Bedreigd agrarisch erfgoed in Hank
 
Het beleid moet in het vierde kwartaal worden gepresenteerd. In de begroting is een bedrag van € 57.500 in 2020 en € 12.500 in 2021 opgenomen. Nog meer goed nieuws is het voornemen tot restauratie van twee monumentale waterstaatkundige objecten. Dit zijn de ophaalbrug in polder Jannezand te Hank en de Hillegatsche sluis te Hank. Beide projecten worden uitgevoerd door de Stichting Ontwikkeling gemeente Altena (in oprichting).



De Hillegatschesluis dateert uit 1699

Verder zet de gemeente in op versterking van de culturele identiteit van Altena en vergroting van de aantrekkingskracht voor toeristen en recreanten door meer mogelijkheden om ons erfgoed te beleven en onze geschiedenis te leren kennen. Daarmee wil ze ook de toeristisch recreatieve sector versterken, onder andere door actief deel te nemen aan samenwerkingsverbanden, zoals het Pact van Loevestein en de Vestingdriehoek. 

Conifeer die graf van Herman Eliza Verschoor bedreigt

Ook werkt ze aan een plan voor overkoepelende promotie, educatie en coördinatie en inzet van vrijwilligers voor de parels van Altena: Biesbosch, Nieuwe Hollandse Waterlinie en de musea. Dit plan moet in de moet halverwege 2020 worden opgeleverd in samenwerking met Brabants Landschap, de VVV en Erfgoed Altena.  Educatie en coördinatie van de inzet van de vrijwilligers worden hierin meegenomen.

Een griendwerkerskeet in deplorabele toestand aan de Bakkerskilweg


Als alle plannen doorgaan wordt daarmee uitvoering gegeven aan de al in 2016 opgestelde erfgoedvisie van Erfgoed Altena. Tot op heden leek daar weinig schot in te zitten. Ook na de brief van januari 2019 over het gebrek aan regie in het erfgoedveld bleef het angstvallig stil, ondanks een gesprek op bestuurlijk en ambtelijk niveau. Maar nogmaals, met de plannen in de begroting 2020 moet het helemaal goed komen.