hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 10, 2019

Strokenteelt in de Struikwaard

Altenatuur gaat in de Struikwaard aan de slag met strokenteelt. Op een akker van 1,2 ha. achter de Hervormde kerk in Giessen in Struikwaard gaat ze aardappelen verbouwen. 


In de Struikwaard grazen in de zomer ook koeien

Je kunt zelfs inschrijven voor een stukje grond om je eigen aardappelen te telen. Je kunt de perceeltjes pachten voor 3,50 euro per vierkante meter. Op de percelen worden vroege, midden en late rassen verbouwd. Zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. De bemesting wordt geregeld via groenbemesters, ongeveer een derde van het oppervlakte wordt ingezaaid met groenbemesters (luzerne). Andere gewassen die worden geteeld in de Struikwaard zijn voederbieten voor enkele paardenhouders en zomertarwe voor de Veense molen. 

Bankje in de Struikwaard voor de onbekende Tom

In het Altenatuurtje schrijft Johan Koekkoek dat de strokenteelt iets nieuws is. Dat klopt natuurlijk niet helemaal, strokenteelt werd vroeger ook al toegepast. Zo liet Bart Portzgen van Brabants Landschap ons in het Pompveld nog zien dat door het opnieuw graven van greppels in het akkerland weer stroken ontstaan, waar net als in vroeger tijd landbouw werd bedreven. Maar de natuur-inclusieve aardappelen uit de Struikwaard zijn misschien wel een trend voor de toekomst?