hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 06, 2019

Zondagse kerkverhalen in Hank

Met een onderbreking van vele weken, deze zondag toch maar weer eens een kerkverhaal. Gewoon, omdat ik gistermiddag in een van de mooiste kerken van Altena was. De RK kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen, wat een naam. 


De kerk in Hank


Het verwoeste interieur van de kerk in Hank na de Tweede Wereldoorlog


Na de restauratie van de kerk kwam het Rijke Roomse leven in Hank tot bloei (foto Archiefkring Hank)


Maar wat een mooie kerk, maar ook mooi om te zien dat de kerk weer eens goed gevuld was tijdens het concert van Altena Brassband met het Christelijke Mannenkoor Altena. De Hankse kerk werd iets meer dan een eeuw geleden gebouwd en in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. Maar Hank wilde zijn kerk niet missen en de parochie besloot tot herbouw. Eerst werd de kerk herbouwd en zo'n tien jaar later werd dook de kerktoren opnieuw opgetrokken. Iets van het Rijke Roomse leven in Hank is terug te lezen in deel 27 van de Historische Reeks. Daarin schrijft Ton de Wit over de jaarlijkse martelarenprocessie voor de 'martelaren van Gorinchem' en de bedevaart naar Den Briel. Het verhaal is ook terug te lezen op de website van Archiefkring Hank.

Het interieur van de Hankse kerk


De herbouw van de Hankse kerk stond in schrille tegenstelling met het lot van de kerk in het buurdorp Dussen. Ook daar was de RK kerk grotendeels verwoest, maar deze werd niet meer herbouwd. Door de terugloop van het aantal kerkgangers staat de kerk in Dussen sinds enige tijd te koop, recent sprak ik al iemand met plannen om daar appartementen in te bouwen. 

De voormalige RK kerk in Dussen