hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 26, 2020

Kerken verwoest in de oorlog (9)

De eerdere kerken die ik in de serie over de oorlogsverwoestingen heb beschreven, werden vrijwel allemaal door beschietingen vernield. 

Niet alleen de kerk, maar ook de pastorie (onderste foto) werd vernield in april 1945




Maar de Duitse bezetter koos in de laatste maanden van oorlog ook voor het opblazen van meerdere kerken. Zo werd de Hervormde kerk in Almkerk op 21 april 1945 opgeblazen. Op die datum werden niet alleen in Almkerk, maar ook in Werkendam kerken opgeblazen. Het duurde zes jaar alvorens de Hervormde kerk in Almkerk weer was herbouwd. Op 25 november 1950 werd de eerste steen gelegd en op 20 december 1951 kon de nieuwe kerrk ingewijd worden.  De kerk werd op dezelfde plaats als de oude kerk gebouwd. 

Dwarsdoorsnede van de nieuwe Hervormde kerk in Almkerk