hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, April 04, 2020

De faunatoren op de ponyweide

Toen ik in 2005 nog raadslid was, waren er plannen voor woningbouw op de Ponyweide in Dussen. Een groene oase in het hart van het dorp met een mooi zicht op Kasteel Dussen. Uiteindelijk besloot de raad tot uitbreiding van het dorp met de wijk Zandweide. 

De faunatoren is gebouwd in het hart van de ponyweide, dat is ingericht als waterbergingsgebied


De Ponyweide bleef braak liggen en nu ben ik blij met dat besluit uit die tijd. Het gebied wordt nu ingezet voor waterberging in het dorp. De waterberging is volgens mij vorig jaar afgerond. Eind januari is gestart met de bouw van een faunatoren op de Ponyweide, een initiatief van Len Bruining van de vogelwerkgroep van Altenatuur, samen met Natuurinclusief Altena. De faunatoren heeft een achthoekig afdak dat is ontworpen naar het voorbeeld van de torentjes van Kasteel Dussen. De top van de toren is een huiszwaluwtil en langs de toren zijn vleermuizenkasten geplaatst. De voet bestaat uit gestapelde dakpannen, met voldoende ruimte voor insecten en andere dieren. Rondom de toren worden nog insectenhotels geplaatst. De planning was om de toren op 2 april officieel te onthullen, maar door de coronacrisis is dat voorlopig uitgesteld. Maar voor de vogels maakt dat niets uit, zij mogen de faunatoren gewoon gaan gebruiken!