hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, March 23, 2020

Hoe zal de coronagrafiek van 2020 eruit zien?

Maan van Elzelingen heeft in zijn leven heel veel historisch onderzoek gedaan. Zo maakte hij transcripties van kerkenraadsnotulen, maar heeft hij ook de begraafplaatsen van Werkendam geinventariseerd. 

De grafiek van het aantal sterfgevallen in Werkendam tussen 1832 en 1975

Aan de hand van alle gegevens maakte hij ook enkele grafieken. Zo maakte hij ook een grafiek van de sterfgevallen in Werkendam en De Werken tussen 1832 en 1975. In die tijdspanne van bijna 150 jaar steken drie jaar duidelijk ook boven het gemiddelde. Dat waren de jaren 1866, 1918 en 1945. In 1866 werden in Werkendam 73 mensen slachtoffer van de cholera epidemie. Tijdens de Spaanse griep epidemie vielen in Werkendam tien doden. in De Werken en Sleeuwijk waren twintig doden te betreuren. De piek van het aantal sterfgevallen in 1945 is het gevolg van de Tweede Wereldoorlog. deze is vooral veroorzaakt door gebrek aan medicijnen en voedsel. Hoe zal de grafiek van 2020 er straks uitzien?