hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, April 02, 2020

Sloop van rioolwaterzuivering in Eethen

Vandaag vond ik in mijn mailbox foto's van de sloop van de rioolwaterzuivering in Eethen. De zuivering dateerde uit 1978 en werd gebouwd nadat in 1970 door landelijke wetgeving het zuiveren van afvalwater werd verplicht om zo de waterkwaliteit te verbeteren.

Sloop van de rwzi in Eethen


De zuivering in Eethen is omgebouwd tot een rioolgemaal en op het terrein worden ook nog zonnepanelen geplaatst. De sloop is onderdeel van de centralisatie van de rioolwaterzuivering in het Land van Heusden en Altena en de bouw van de Energiefabriek in Sleeuwijk. Een project waaraan door Waterschap Rivierenland al zo'n tien jaar gewerkt wordt. 
Sloop in Eethen

Zo'n tien jaar geleden bestond nog het plan om de kleine rioolwaterzuiveringen in Altena allemaal te moderniseren. Gezien de grote investeringen is later toch besloten om de rioolwaterzuivering te centraliseren, deze is in de zomer van 2019 geopend. Zo werden in de afgelopen jaren persleidingen aangelegd vanaf de oude zuiveringen in Wijk en Aalburg, Eethen en Dussen naar Sleeuwijk. Daar wordt straks al het rioolslib uit de regio gereinigd en omgezet in biogas. Medio dit jaar wordt ook begonnen met de aanleg van het zonnepark in Sleeuwijk. 

Op het terrein worden straks zonnepanelen aangelegd