hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, May 25, 2020

Het Brabantse beverprotocol

In de commissie waterveiligheid van maandag 11 mei spraken we over het nieuwe beverprotocol van de provincie Zuid-Holland en Gelderland. 

Een grappenmaker heeft de foto van de digitale vergadering van 22 mei bewerkt en er enkele bevers ingeplakt

Het protocol is bedoeld ter onderbouwing van een ontheffingsaanvraag op de Wet Natuurbeheer bij de provincie om maatregelen uit te voeren om overlast van bevers tegen te gaan. Tijdens de bespreking kreeg vooral het doden van bevers veel aandacht. Terwijl in het protocol juist wordt beschreven hoe we kunnen voorkomen dat bevers moeten worden afgeschoten. Gezien de groeiende populatie en risico's voor de waterveiligheid door het graven in dijken, is het afschieten soms toch onvermijdelijk. Reden om in te stemmen met het protocol. Overigens is dit protocol alleen voor de provincies Zuid-Holland en Gelderland. De provincie Brabant heeft een beverprotocol waarin het afschieten van bevers (nog) niet is opgenomen. Wel blijft onduidelijk welk protocol nu in de gemeente Altena geldt, in het Brabantse beverprotocol staat dat Waterschap Rivierenland niet aansluit bij Brabant, maar vasthoudt aan haar eigen protocol.