hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 14, 2021

De mooiste bloemrijke dijk van Brabant ligt in Rijswijk

De Provinciale Staten van Noord-Brabant namen vrijdag een motie aan over bloemrijke dijken. Nog te vaak zouden dijken niet ecologisch beheerd worden. Maar klopt dat wel?

Bloemrijke dijken volgens Jac. P. Thijsse


Mooi dat ook Brabant de bloemrijke dijken een warm hart toedraagt, al heeft een groot deel van Brabant helemaal geen dijken. De motie kwam aan de orde bij het voorstel om het aantal hectares Ecologische Verbindingszones te verkleinen. Een deel van die verkleining betreft 275 ha. aan dijken en dat zijn voor een groot deel dijken die om het Land van Heusden en Altena liggen. De dijken zijn uit de Ecologische Verbindingszone verwijderd omdat ze geen Natuur Netwerk Brabant (NNB) verbinden. 

Bloemrijke dijk bij Sleeuwijk


Omdat ecologisch dijkbeheer een impuls betekent voor de biodiversiteit en nog teveel dijken intensief beheerd zouden worden, roept de Brabantse motie op te komen tot bloemrijke dijken. Als argument wordt genoemd dat de helft van de prioritaire plant- en diersoorten in het rivierengebied afhankelijk is van bloemrijke gras- en hooilanden. De Provinciale Staten willen dat de provincie in overleg treedt met de Brabantse waterschappen. Ze willen graag uiterlijk 1 oktober geïnformeerd worden over de uitkomsten van het overleg. Bij Waterschap Rivierenland werken we al langer aan biodiversiteit en bloemrijke dijken. Zo kreeg Brabants Landschap op 5 november vorig jaar nog een prijs voor het biologisch beheer van de dijk langs de Afgedamde Maas.