Dertiende pluim van Toontje Sprenger
Alles is anders sinds corona, zo ook de uitreiking van de Toontje Sprengerpluim. Niet zoals de laatste jaren in aanwezigheid van veel vrouwen, maar dit keer al wandelend door Sleeuwijk, het dorp waar Toontje haar leven lang heeft gewoond.
Anne-Wil Maris neemt de Toontje Sprengerpluim in ontvangst |
Zo wandelde ik samen met Anne-Wil Maris en Leny van der Ham op het Hoekeinde tegenover het voetveer van Sleeuwijk naar Gorinchem. Daar waar ze ooit de scepter zwaaide in haar eigen cafe dat ze met een broer en zus runde. Bezochten we haar graf op de begraafplaats bij het Sleeuwijks kerkje. Stonden we stil bij de burgemeesterswoning aan de Rijksstraatweg en arriveerden ten slotte bij het voormalige gemeentehuis van Sleeuwijk.
Toontje Sprenger |
Zo vond de uitreiking van de pluim plaats bij het raadhuis, waar Toontje Sprenger van 1939-1941 raadslid was.
De Toontje Sprengerpluim werd eerder uitgereikt aan Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach, Hennie Schermers, Paula Jorritsma, Marienke de Boer-van Lankeren, Jenneke Komejan, Corine Verweij, Carola Schouten, Riet de Graaf en Jade Buchholtz. Met het uitreiken van de pluim wordt zo jaarlijks aandacht gevraagd voor meer vrouwen in de politiek en in besturen.
Zeven van de 31 raadsleden in Altena is vrouw; tevens heeft de gemeente één vrouwelijke wethouder. Van de zeven fracties in de raad zijn er drie die volledig uit mannen bestaan.
Deze keer geen taartjes bij de uitreiking |
Over een jaar worden nieuwe gemeenteraadsverkiezingen gehouden en juist in deze tijd gaan politieke partijen op zoek naar nieuwe talenten. De uitreiking van de pluim is dan ook een oproep aan alle partijen om vooral op zoek te gaan naar vrouwelijke, politieke talenten, zodat de gemeenteraad in 2022 een meer evenwichtige afspiegeling is van de samenleving.
Om vrouwen meer zichtbaar te maken is tevens een verzoek ingediend bij de gemeente Altena om in het dorp Sleeuwijk een straat te vernoemen naar Toontje Sprenger. Dit verzoek staat inmiddels op de agenda van de straatnamencommissie. Ook elders in Nederland zijn straten vernoemd naar vrouwelijke raadsleden; het gaat om ca. dertig gemeenten. Zo kent Spijkenisse de Johanna Engwirda-Agricolastraat, genoemd naar het gelijknamige raadslid. Zij was van 1947-1953 raadslid. Raadslid Dorothe Kieboom reikt daar dit jaar voor het eerst de Johanna Engwirda-Agricola pluim uit aan voormalig PvdA raadslid Sylvia Broekmeulen.
Het vroegere gemeentehuis in Sleeuwijk |
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home