hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, April 27, 2021

Hier begint de zee!

In de laatste AB vergadering van Waterschap Rivierenland is besloten de tegelactie 'Hier begint de zee' op te pakken, met de gemeente Altena als pilot. De tegelactie is een initiatief van de AB leden uit Altena; Bas de Peuter, Riet de Graaf en Hannie Visser-Kieboom van de fracties Bedrijven, Ongebouwd en CDA. Ook Water Natuurlijk heeft de motie mee ingediend. 

Hannie, Bas en Riet


Deze motie verzoekt het ondersteunen van een actie door het opstarten van een pilot in de gemeente Altena, samen met de gemeente. Een actie die ten doel heeft dat mensen zich ervan bewust worden dat de zee begint bij het putdeksel en dat eenieder van ons medeverantwoordelijk is voor de plastic soep en je dus geen afval op straat en in het water moet gooien. 

Om te beginnen bestaat de actie eruit in de pilot gemeente Altena minstens een honderdtal tegels bij rioolputten te plaatsen met daarop de tekst 'hier begint de zee, niets ingooien aub'. Het is een actie die op een simpele laagdrempelige manier langdurig bijdraagt aan een proces van bewustwording en aanzet tot handelen. Gelet op de huidige samenwerkingsvormen is dit een uitgelezen actie om op gelijkwaardige basis met gemeente(n) deze actie op te pakken(50/50). Het is de bedoeling om de actie, indien succesvol, ook uit te voeren in het gehele beheersgebied van waterschap Rivierenland. 

De tegel 'Hier begint de zee'


Waarom deze motie? De vervuiling van het water raakt ons allemaal. De waterkwaliteit wordt bedreigd door afval in het water. Dat plastic afval zo in de zee terecht kan komen. We samen verantwoordelijk zijn voor schoon water en een schone leefomgeving. We samen werken aan bewustwording bij jong en oud. Het waterschap bij vele uitvoeringsprogramma's samen met de gemeente optrekt.