hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, April 11, 2021

Waterschapserfgoed vertelt het verhaal van de strijd tegen het water

Als een van de AB leden van waterschap Rivierenland mag ik deel uitmaken van de werkgroep Cultuurhistorie. Samen werken we aan een kader voor erfgoedbeleid binnen ons waterschap en dat doe ik met heel veel plezier. 

De brug van Jannezand, geschilderd door Ad Dubbeldam


Van erfgoed gaat mijn hart altijd een beetje sneller kloppen; van waterschapserfgoed zelfs nog dubbel zo hard. Deze week bespraken we een eerste concept van het beleid voor ons waterschapserfgoed. Uit die nota neem ik een klein tekst gedeelte over. 

Stoomgemaal de Tuut


Waterschapserfgoed biedt veel kansen voor het waterschap. Het verhaal van ons werk en het belang ervan laat zich uitstekend vertellen aan de hand van waterschapserfgoed en de daartoe behorende cultuurhistorische waarden. Cultuurhistorische waarden zijn tastbaar en aansprekend. Ze vertellen het verhaal van de strijd tegen en met het water. Waterschapserfgoed leert ons van de ontginningsgeschiedenis van het rivierengebied en het ontstaan en de ontwikkeling van de voorlopers van Waterschap Rivierenland.

Het peilschaalhuisje in Herwijnen


Niet zelden kunnen cultuurhistorische waarden rekenen op de directe aandacht en bescherming van mensen in hun omgeving. Cultuurhistorische waarden gaan gepaard met emotie, persoonlijke verbinding en eigenaarschap. Dit geeft aanhaakmogelijkheden voor ons werk en in onze communicatie. Het biedt mogelijkheden onze processen en projecten te faciliteren en verder te helpen, bijvoorbeeld door de verbinding te zoeken met de geschiedenis van het gebied.