hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, April 14, 2021

Grondwatermonitoringplan voor thermisch gereinigde grond in Noordwaard

Er komt een grondmonitoringplan voor de Noordwaard voor de Thermisch Gereinigde Grond (TGG) in het gebied. De kosten daarvoor wil Waterschap Rivierenland in rekening brengen bij Rijkswaterstaat. In het grondmonitoringplan is opgenomen het plaatsen van een meetnet en hoe het monitoren gaat plaatsvinden. 

Overzicht van kades waar TGG is toegepast


Bureau Aquon heeft drie meet- en analyseronden uit laten voeren. In de periode september 2019 tot en met februari 2020 is bemonsterd bij zomerpeil, bij winterpeil en kort na het hoge buitenwater van half februari. De resultaten laten een oplopende verhoging zien van de concentraties zware metalen en zouten in de teensloot langs de trajecten waar TGG in de kade verwerkt is. Er lijkt dus een verband te bestaan tussen de TGG en de oppervlaktewaterkwaliteit. Deze gehalten aan verontreinigingen zijn verhoogd, maar niet zodanig dat acuut ingrijpen nodig is. Mede aan de hand van de uitloging van TGG bij de Westdijk in Bunschoten/Spakenburg heeft RWS besloten voor meerdere projecten een grondwatermonitoringplan op te laten stellen. Ook via de Unie van Waterschappen zal dit in een periodiek bestuurlijk overleg met het Rijk aangekaart worden. 

Hoog water in de Noordwaard


De resultaten van het onderzoek en het grondwatermonitoringplan staan in de memo die ik pas in tweede instantie ontving van Waterschap Rivierenland. Bij navraag in de commissie Waterveiligheid van 29 maart werd mijn vraag onvoldoende beantwoord. Pas na een mail waarin ik aandrong op meer duidelijkheid kwam deze informatie boven tafel. Beetje jammer dat dit niet eerder gedeeld is met de ons als AB van Waterschap Rivierenland. Verder is het op zijn minst opmerkelijk dat de gemeente Altena op vragen van Christiaan Alderliesten antwoordt dat er geen onderzoek is gedaan naar de TGG in Noordwaard.