hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, April 20, 2021

Gemeente Altena wil blijvende monitoring TGG in de Noordwaard

De raad van de gemeente Altena heeft tijdens de raadsvergadering unaniem een motie aangenomen waarin ze Waterschap Rivierenland vraagt om de thermisch gereinigde grond (TGG) te blijven monitoren. Ook roept ze het waterschap op om de inwoners in het gebied te informeren over de meetresultaten.

Bewoners waren bij de ontpoldering van de Noordwaard al fel gekant tegen het gebruik van de TGG


Mooi dat nu ook de gemeenteraad inziet dat de TGG in de Noordwaard een risico vormt door mogelijk uitspoeling van zware metalen. Zelf vraag ik al jaren aandacht voor de TGG. Al in 2012 is schriftelijk vastgelegd dat Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor de mogelijke gevolgen door de TGG en niet Waterschap Rivierenland die het beheer heeft over kades waar de grond is gebruikt. Wel verricht Waterschap Rivierenland metingen, dat deed ze al drie maal eerder en die meetresultaten zijn nog niet zo lang geleden gepresenteerd aan bewonersvereniging Noordwaard. De gemeenteraad roept in haar motie het waterschap ook op om de inwoners te blijven informeren over de meetresultaten. Zelf heb ik gisteravond ook verzocht blijvend te monitoren en ook de commissie waterveiligheid daarover te informeren.