hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, July 28, 2021

Veranderen vergt moed, ook van Sicco Mansholt

 Acht jaar geleden zag ik op het festival Hongerige Wolf al een keer een proefvoorstelling over Sicco Mansholt. Vandaag werd de voorstelling van de toneelgroep Jan Vos gespeeld in Genderen, het dorp van de kleiboeren. In Hongerige Wolf werd Sicco ook al gespeeld door Helmert Woudenberg. 

Sicco Mansholt en Petra Kelly in de voorstelling in Genderen


De voorstelling in Genderen was deels een liefdesdrama, maar de echte boodschap was toch vooral dat we niet eindeloos de aarde kunnen uitputten; niet eindeloos de wetmatigheid van de groei kunnen blijven hanteren. De theatertent bood uitzicht op de groene weiden in Genderen, met in de verte als stipjes aan de horizon de koeien in de wei. Met daarboven een hemelse wolkenlucht en in de verte nog een paar windmolens. Een mooier decor was bijna niet denkbaar. Ook het toneelspel van Helmert Woudenberg, Trudi en Bart Kalver, Wim Bouwens, Jose Kuijpers en Stefanie van Leersum maakten het tot een boeiende avond. 'Veranderen vergt moed' was de subtitel van de voorstelling Mansholt. Mooi verbeeld door de boer die zijn boerderij niet wilde verkopen, zijn dochter die bang was om te scheiden, de gedoodverfde opvolger van Mansholt die zijn boodschap van kringlooplandbouw niet wilde horen. 

De tent in het weiland in Genderen


Landbouwcommissaris Mansholt (lees het boek de Graanrepubliek!) was vooral de man van 'nooit meer honger'. Maar het leidde tot een Europees landbouwbeleid met boterbergen en melkplassen. Begin jaren zeventig kwam Mansholt tot het inzicht dat het anders moest, dat we toe moeten naar de nulgroei, naar kringlooplandbouw en een circulaire economie. "Waarom zouden we ons druk maken over de wereld over zestig jaar?", zo vroeg de mogelijke opvolger van Mansholt zich hardop af. Hadden we maar beter geluisterd, vijftig jaar later is deze oproep alleen nog maar urgenter geworden. Wat ik even niet wist was dat Petra Kelly, de geliefde van Sicco, later de oprichter was van de Grunen in Duitsland.

Sicco Mansholt, gespeeld door Helmert Woudenberg

'Veranderen vergt moed' was de subtitel van de voorstelling Mansholt. Wanneer vinden wij zo eindelijk de moed dat we de kringlooplandbouw en de circulaire economie echt gaan omarmen?