Hoe gaan we ons Werelderfgoed beschermen in Altena?
Prachtig nieuws vandaag, de Nieuwe Hollandse Waterlinie is tot Werelderfgoed uitgeroepen. Wat een geluk, want dat is niet gebeurt dankzij de gemeente Altena maar ondanks de gemeente Altena.
Deze betonnen schuilplaats wordt langzaam opgeslokt door het bedrijventerrein |
Want van bescherming was natuurlijk niet echt sprake in de afgelopen jaren. Begin deze eeuw werden nog zonder blikken of blozen sloopvergunningen afgegeven voor de betonnen schuilplaatsen. Ook de fortwachterswoning van Fort Altena is pas ergens in de jaren negentig gesloopt. Fort Steurgat werd omgebouwd tot appartementen, daar zou nu zeker geen toestemming meer voor worden gegeven. Dan hebben we natuurlijk nog de megalomane plannen voor het bedrijventerrein de Kop van Brabant. Die tweede fase is eindelijk geschrapt, maar dat leverde heel veel weerstand op.
Enig overgebleven limietpaal bij Fort Altena |
En dan hebben we het nog niet over 't Loev, het bouwplan bij de vesting Woudrichem. Als Erfgoed Altena hebben we destijds al gevraagd of het Kwaliteitsteam van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wel was geraadpleegd voor de plannen. Dat bleek niet het geval, zij zijn pas op het laatste moment betrokken bij de plannen. Plannen die door de Raad van State van tafel zijn geveegd. Ook ICOMOS schreef al een vernietigend commentaar over het plan, waardoor de werelderfgoed status nog bijna niet door ging.
Zeldzame foto van de fortwachterwoning bij Fort Altena |
Dus hoe gaan we in de toekomst dat werelderfgoed beschermen? Dat lijkt me een mooie vraag voor het erfgoeddebat dat we op 8 september als Erfgoed Altena gaan houden. De gemeenteraad is reeds uitgenodigd en ook de wethouders zijn uitgenodigd. Als Erfgoed Altena hebben we maar één doel voor ogen; wij willen iedereen laten houden van ons erfgoed! Iets waar je van houdt, dat wil je beschermen!
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home