hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, August 01, 2021

Hoe zou Sicco het doen?

Zaterdagavond werd voorafgaand aan de voorstelling van Sicco Mansholt in Genderen de talkshow 'de toekomst van de landbouw' gehouden. Onder leiding van journalist Margriet Brandsma gingen kringloop boerin Josien Boll en WUR hoogleraar Wim de Vries met elkaar in gesprek.  


https://youtu.be/489k9VMMTUY


Wordt de techniek de redding van het klimaatprobleem of is er een echte transitie nodig? Kringloop boerin Josien Boll geeft uitleg de kringloop op haar eigen bedrijf van koe, mineralen door het scheiden van poep en plas, bodem en gewas. Met een bewerkingsapparaat worden fosfaat en stikstof uit de urine gehaald. Door de transitie op haar eigen bedrijf naar een kringloop heeft ze ontdekt dat de regelgeving te traag verloopt, maar ook dat het ontbreekt aan goed onderzoek. 

De talkshow met Margriet Brandsma, Josien Boll en Wim de Vries


Hoogleraar Wim de Vries, hij heeft als bijnaam de stikstofprofessor, noemt het klimaat het grootste probleem dat alleen opgelost kan worden als alles naar beneden gaat. Minder intensieve landbouw, minder auto's en minder vlees eten. Maar voedsel moet wel duurder worden. Hij verwacht niet alles van de techniek - de 'tovervloeren' bestaan niet. Ook heeft hij wat cijfers voor het juiste perspectief. Nederland produceert 1 procent van al het voedsel wereldwijd en staat daarmee op de 58e plaats op de wereldranglijst, Wim de Vries ziet ook wel oplossingen voor het stikstofprobleem door bijvoorbeeld in de Gelderse vallei de intensieve kalverhouderij in te krimpen; ook het Groene hart baart hem zorgen vanwege de bodemdaling. 

Vanuit het publiek kwam de vraag hoe de landbouw in Altena er over tien jaar uitziet. Josien Boll had daar wel duidelijke ideeën over. Zij ziet Altena als een groene vruchtbare delta waar we als rentmeester mee om moeten gaan. Dus zorgen voor een goede bodem en voldoende ruimte voor de landbouw. Ze noemt daarbij vooral de akkerbouw en extensieve veeteelt. Op de vraag van Klaas Rienks waarom mest van elders in Altena wordt uitgereden, biedt Josien Boll als mogelijke oplossing om in Altena juist meer dieren te houden, zodat de regio in haar eigen mestbehoefte kan voorzien. Al met al een boeiende talkshow, ook al blijft het zoeken en tasten naar de toekomst van de landbouw.