hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 23, 2022

Innovatieve vislift naast innovatieve waaier Papsluis

Mooi om te zien dat naast de eeuwenoude Papsluis de digitale, 21e eeuwse uitvinding van de vislift wordt geplaatst.  Momenteel wordt hard gewerkt om de vislift op zijn plaats te leggen naast de sluis.

De vislift wachtend in de polder op plaatsing naast de Papsluis


De vislift won in 2019 de waterinnovatieprijs. Twee eeuwen geleden gold de Papsluis - een waaiersluis en uitvinding van Jan Blanken - als een innovatie. Door de constructie van de waaierdeuren kon de sluis zowel bij hoog als bij laag water worden opengezet. Een modern staaltje waterstaatskunde uit de 19e eeuw dat zich kan meten aan de moderne, digitale technieken anno 2022 in de vislift. Straks kunnen de vissen de barriere van de Papsluis passeren, die daar ligt sinds de ruilverkaveling en de verandering van het polderpeil in de polders Wilhelminapolder en Prikpolder die worden gescheiden door de Kildijk vanaf de Schans naar de Kille. 

Soldaten zitten op het randje van de Papsluis, in de verte een poldermolentje


Van de Papsluis zijn foto's bewaard gebleven uit de mobilisatietijd 1939-1940. Daar zie je militairen zitten op het puntje van de sluis, juist op de plek waar nu de vislift wordt ingegraven.