hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, February 27, 2022

Vissen passeren de omloopkanalen van de Papsluis

De vislift bij de Papsluis is inmiddels volop in bedrijf is. Vissen kunnen vanuit de Biesbosch via de vislift verder Altena in zwemmen. De Papsluis vormt daarbij niet langer een barrière.




De Papsluis van 1815 kan allang niet meer open gezet worden vanwege de verandering van het polderpeil bij de ruilverkaveling. De sluis is afgesloten met schotbalken en leek tot voor kort een onneembare barriere voor vissen. Nu kunnen ze via de vislift toch van het ene in het andere peilgebied zwemmen. Dat doen ze door de vislift zelf, maar ook door de omloopkanalen van de sluis. Die omloopkanalen zijn gebouwd.

Het omloopkanaal in de Papsluis

De omloopkanalen zijn aan de Biesboschzijde zichtbaar


De sluis bestaat uit twee gemetselde sluiswanden, voorzien van binnen- en buitenvleugels en twee waaierdeuren. In de sluiswanden zijn omloopkanalen uitgespaard die het binnen- en buitenwater verbinden met de achterzijde van de waaierkas.[3] Elk omloopkanaal is voorzien van een schuif die met de hand geopend of gesloten kan worden.[3]

Achter de ijzeren ruif zitten de omloopkanalen van de sluis


De vislift naast de Papsluis