hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, February 06, 2022

Minder vrouwen op de kieslijsten

Het aandeel vrouwen op de kieslijsten van de gemeente Altena is in 2022 gedaald ten opzichte van 2018. In dat jaar was 21 procent van de kandidaten voor een raadszetel vrouw, nu blijft het percentage vrouwen steken op 19 procent. Bij de verkiezingen op 14, 15 en 16 maart kan op 41 vrouwen een stem worden uitgebracht.

Vrouwen in de gemeenteraad van Altena


Het hoogste percentage vrouwen staat op de kieslijst van Progressief Altena; van de dertig kandidaten is 36 procent vrouw. Het gaat om elf vrouwen. Het CDA scoort met tien vrouwen op veertig kandidaten een percentage van 25 procent. Bij de ChristenUnie is het aandeel vrouwen 23 procent en bij Altena Lokaal 17,5 procent. De VVD presenteert een lijst met twee vrouwen onder de twintig kandidaten (tien procent) Nieuwkomer de Vrije Volkspartij Altena scoort met vijf vrouwen op de lijst een percentage van 26 procent. SGP heeft geen enkele vrouw op de lijst, bij Jezus Leeft zijn m/v aanduidingen niet opgenomen, maar deze partij heeft twee vrouwen op de lijst.

Vrouwen op de kieslijst van het CDA


In 2018 stonden 209 kandidaten op de lijst, waaronder 45 vrouwen. In 2014 was het aandeel vrouwen met 19 procent lager, maar nog altijd hoger dan de huidige 18 procent. In 2022 heeft geen enkele partij een vrouw als lijsttrekker, in 2018 waren dat nog twee vrouwen. Paula Jorritsma van Progressief Altena en Pauline van den Tol van Burgerstem Altena. In de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Altena werden in 2018 zeven vrouwen gekozen, door wisselingen telt de huidige gemeenteraad negen vrouwen (29 procent). Ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen blijft het afwachten hoeveel vrouwen in de raad worden gekozen, dit is mede afhankelijk van het aandeel vrouwen op verkiesbare plaatsen op de lijst en aantal uitgebrachte voorkeursstemmen op de kandidaten.



Bekijk het filmpje van de laatste uitreiking van de Toontje Sprengerpluim
 (foto Sander van Strien)

Gezien de daling van het aandeel vrouwen op de kieslijsten blijft aandacht voor meer vrouwen in de politiek belangrijk. Met de uitreiking van de veertiende Toontje Sprengerpluim op dinsdag 8 maart wordt opnieuw aandacht gevraagd voor meer vrouwen in de politiek.