hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, March 22, 2022

Afronding waterberging in Altena

Het lijkt soms al even geleden, maar in de zomer van 2014 en 2015 werd Altena opgeschrikt door overvloedige regens en veel wateroverlast. Het watersysteem bleek niet bestand tegen deze vloedregens. 

De laatste maatregel in Altena was het verbreden van de sloten tussen Almkerk en Uppel


Alle reden om als gemeente Altena en Waterschap Rivierenland maatregelen te nemen om wateroverlast te voorkomen. Meer waterberging, bredere sloten en riolen, nieuwe duikers en stuwen en natuurvriendelijke oevers voor een robuuster watersysteem. 

Maandag werd de reeks van maatregelen afgesloten met de waterberging 'Alm en Biesbosch' tussen Almkerk en Uppel. Het project was een initiatief van ZLTO met een POP3 subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Ook hier werden watergangen breder met natuurvriendelijke oevers en akkerranden. De totale waterberging voor het project is 1,6 ha. Dat is inclusief waterberging bij de familie Van Bergeijk in de Biesbosch. Ook Meeuwis Millenaar uit Dussen was betrokken bij het project. 

Laten we hopen dat met deze extra waterberging de waterberging aan het andere zijde op het perceel den Ouden Doorn niet langer zorgt voor wateroverlast in dit gebied.