hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 20, 2022

Het Bergsche Maas concert

Zaterdagavond mocht ik genieten van het Bergsche Maas concert van brassband Oefening & Uitspanning Een muzikale vertolking van de historie rondom de Heusdensde brug. Een concert in de Hervormde kerk de Burg in Aalburg. 

Het programma van het Bergsche Maas concert


Eindelijk worden weer concerten gegeven na twee jaar corona pandemie. En deze keer mocht ik een bijdrage leveren aan dit bijzondere concert. De bouw van de Heusdense brug, de aanleg van de Bergsche Maas, de Kromme Nol Waterkering; samen vormen ze als geen ander een landmark van onze strijd tegen het water. Na de ramp bij Nieuwkuijk in 1880 moet er iets gebeuren in het gebied om de watervloeden en alle gevolgen vandien te weerstaan. En zo wordt de wet op het graven van de Maasmond aangenomen in Den Haag. Het graven van de Bergsche Maas wordt weleens de Deltawerken van de 19e eeuw genoemd.

Het concert van brassband Oefening & Uitspanning werd gegeven in de Hervormde kerk


Als waterschapsbestuurder was me gevraagd mee te werken aan het inspreken van enkele filmpjes. Samen met Cees de Gast en Jan van den Broeck stonden we zo op een stormachtige februari dag te filmen in de uiterwaarden van de Bergsche Maas, zowel aan de Heusdense als aan de Aalburgse kant. Zaterdagavond werden de filmpjes getoond, de beelden waren gemonteerd met oude foto's, mooi om te zien. Maar ook het concert was prachtig, de brassband vertolkte veertien nummers. Vooral de trombone solo van Jens Pennings was genieten. Het concert werd afgesloten met een prayer for Ukraine. Ook mooi, maar met een triest verhaal. Via de livestream van de Hervormde kerk kan het concert ook teruggeluisterd worden. 

Beeld uit een van de filmpjes over de historie van de Heusdense brug