hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 25, 2022

Drongelen heeft straks de beste volksvertegenwoordiging

Nu bekend is wie straks plaats neemt in de nieuwe gemeenteraad, heb ik even gekeken naar de verdeling over de dorpen. En dan zie je dat het dorp Drongelen straks het beste vertegenwoordigd is in de raad. Gerard Vos woont in het dorp dat 414 inwoners telt.

Drongelen, toen nog horend bij de gemeente Aalburg


Drongelen wordt op de voet gevolgd door Babylonienbroek met 425 inwoners (Shah Sheikariem). Meeuwen is een goede derde, daar woont raadslid Henri de Raad, het dorp zelf telt 718 inwoners. Kijkend naar de beste vertegenwoordiging is het jammer te  moeten constateren dat in de dorpen Eethen, Uitwijk en Waardhuizen geen volksvertegenwoordiger woont, zodat zij verstoken zijn van een directe vertegenwoordiging in de raad. Raadsleden die straks het hardst moeten werken en de meeste inwoners vanuit hun dorp vertegenwoordigen zijn Tineke Zaal uit Almkerk, ze is het enige raadslid uit een dorp met 3762 inwoners (Inclusief Uppel). Otto van Breugel moet bijna net zo hard aan de bak; Nieuwendijk telt één volksvertegenwoordiger en 3666 inwoners. Even ter vergelijking, een Tweede Kamerlid vertegenwoordigd 112.753 Nederlanders.

Gerard Vos met zijn gezin in 2011 bij zijn nieuwe boerderij in Drongelen, inmiddels is de boerderij verkocht


Dan nog even het rijtje overige dorpen

-Andel met 2612 inwoners heeft twee volksvertegenwoordigers
-Dussen telt 2539 inwoners en één van hen is raadslid
-In Genderen wonen twee raadsleden op 1740 inwoners
-Giessen heeft 1635 inwoners en één raadslid
-In Rijswijk woont één raadslid voor 1923 inwoners
-Sleeuwijk heeft drie raadsleden en 6005 inwoners (2001 per raadslid)
-Veen telt drie raadsleden op 3091 inwoners (1030 per raadslid)
-In Werkendam wonen vijf raadsleden op 11277 inwoners (2255 per raadslid)
-Wijk en Aalburg heeft 6665 inwoners, waaronder drie raadsleden (2221 per raadslid)
-Woudrichem (inclusief Oudendijk) heeft 4671 inwoners en twee raadsleden (2335 per raadslid)


De Kruisstraat in Drongelen

.