hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, June 05, 2022

Vijftig jaar J.U. Smitgemaal

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het J.U. Smitgemaal in Kinderdijk in gebruik is genomen. Het is destijds gebouwd door waterschap de Nederwaard. Indrukwekkend zijn vooral de grote vijzels die het water uit de Alblasserwaard de Lek in pompen bij veel regenval.

Het J.U. Smitgemaal bestaat dit jaar vijftig jaar


Vandaag las ik een boeiend artikel in het blad Waterschap  over het gemaal. Het is een ontwerp van Pieter Anne Christiaan de Bruin (1924-2003), hoofd technische dienst van de Nederwaard. Zijn zoon Guido vertelt in het tijdschrift over het gemaal, waar hij destijds kind aan huis was. Aanleiding voor de bouw van het gemaal was de afsluiting van het Volkerak en het Haringvliet, waardoor het waterpeil in de rivieren steeg. Bij de opening van het gemaal op 13 juni 1972 was het J.U. Smitgemaal het grootste vijzelgemaal ter wereld. De Bruin bewaarde alles van zijn werk in een archiefkast die bij zijn overlijden in 2003 door zijn zoon werd bekeken. De Bruin denkt na over een voorstelling of een boek, dat zou natuurlijk prachtig zijn. Wel jammer om te lezen dat de naam van Pieter Anne Christiaan de Bruin verdween van de muur bij de restauratie van het J.U. Smitgemaal. Misschien kan het bordje na de restauratie weer teruggeplaatst worden?