De poort naar het verleden
Niet iedere begraafplaats heeft een poort zoals aan 't Laantje in Werkendam. Toch vertelt iedere begraafplaats veel over de geschiedenis van een dorp. De gemeente Altena presenteerde recent een inventarisatie van alle bijzondere graven op de dertien gemeentelijke begraafplaatsen.
Graftrommel in Sleeuwijk die waarschijnlijk niet meer te redden is |
De inventarisatie leverde 343 bijzondere graven op die het behouden waard zijn. Hoe de gemeente dat behoud vervolgens gaat doen, wordt nog nader bekeken. Naast inventarisatie van de afzonderlijke graven wordt ook een beeld geschetst van de historische waarde van de begraafplaatsen als geheel. De Werkendamse begraafplaats aan 't Laantje gooit daarbij hoge ogen. Maar ook de begraafplaatsen in Genderen, Sleeuwijk en Woudrichem (deels) zijn waardevol om te behouden. Voorgesteld worden om deze begraafplaatsen, of delen daarvan, aan te wijzen tot gemeentelijk monument.
Bijzonder grafmonument van de familie Kuijck |
Dat geldt ook voor het oude gedeelte van de begraafplaats aan het Kerkeinde te Sleeuwijk. Al vaker heb ik hiervoor aan de bel getrokken, vooral omdat op het oude gedeelte veel graven zijn verwaarloosd of soms zelfs beschadigd. In het rapport wordt gesteld dat 'het oorspronkelijke gedeelte nog steeds voldoende waarden evat om als
zodanig te behouden. De funerair-historische waarden en de historie van
dit deel rechtvaardigen de overweging dit een gemeentelijk monument te
maken'. Nog mooier vond ik om te lezen dat het graaf van Toontje Sprenger is opgenomen in de lijst grafmonumenten.
Grafsteen vanToontje Sprenger met symbolische palmtak |
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home