hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, May 04, 2022

Dodenherdenking en persvrijheid

Mag je persvrijheid in een adem noemen met de dodenherdenking? Sinds 1993 wordt de dag van de persvrijheid op 3 mei gehouden; een dag voor onze vierde mei. De dag dat we doden herdenken die vielen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook de militairen die sneuvelden tijdens vredesoperaties en de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesie. 

Dodenherdenking van enkele jaren geleden met Piet van den Hoek


Al weer vele jaren mag ik op 4 mei bloemen leggen namens het CDA. Dit jaar voelde dat toch net weer anders dan andere jaren. Twee jaar kon het niet vanwege de coronapandemie. En dit jaar, 77 jaar na onze bevrijding, is de oorlog weer terug in Europa. Onze droom dat oorlog voor eeuwig een herinnering zou blijven, blijkt een illusie. Steeds opnieuw worden mensen slachtoffer van wreedheid, geweld en onderdrukking. Ook woekert een oorlog ook na afloop nog tientallen jaren door. Luister naar de podcast van Natasja van Weezel met Geert Mak. Of denk aan het trieste lot van Karel van Hartingsvelt die op 3 mei 1945 om kwam bij een scheepsramp.