hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 15, 2022

Erfgoed is identiteit en schoonheid

Zowel zaterdag als zondag mocht ik aanschuiven bij lezingen over erfgoed. Zaterdag in de mooie Martinuskerk in de vesting Woudrichem en zondag op slot Loevestein.

Prinses Beatrix was eregaste tijdens de viering van 111 jaar Bond Heemschut


In de Martinuskerk werd het 111 jarig bestaan van de Bond Heemschut gevierd; al ruim een eeuw zetten ze zich in voor het behoud van erfgoed. En als de Bond Heemschut dat niet had gedaan, had Nederland er beslist anders uitgezien. Monotoner en grijzer, Bond Heemschut koos voor Woudrichem omdat ze daar precies 51 jaar geleden de aanzet gaf tot restauratie van de vesting. Ooit waren er plannen een deel van de vestingwerken te slopen. Anno 2022 geniet iedereen van het erfgoed in de vesting; bovendien draagt het bij aan de economische ontwikkeling door de bezoekers die ook willen genieten van die schoonheid. 

Prinses Beatrix in de Martinuskerk te Woudrichem


Cultuurhistoricus dr. Marinke Steenhuis gaf in de kerk een lezing over 'Erfgoed in context, wederkerigheid tussen private en publieke erfgoedzorg'. Erfgoed is identiteit, maar ook een gebruiksgoed. Erfgoed zijn verhalen, erfgoed brengt mensen samen. Dat is een bredere kijk dan behoud van alleen de 'stenen'. Ze wees ook op de kracht van erfgoed in het landschap. Ze waarschuwde nog wel voor de 'eenzame'  rol van veel gemeentelijke erfgoedambtenaren. Directeur Karel Loeff van Bond Heemschut wees op het verdrag van Faro dat binnenkort geratificeerd zal worden door Nederland. Want hoe kun je gemeenschappen vormen rondom erfgoed? Hoe geef je participatie vorm? 

Jelmer Krom op Slot Loevestein met een beeld van het Waardhuis in Kinderdijk


Zondagmiddag mocht ik luisteren naar de lezing van Jelmer Krom over 'water en erfgoed' op Slot Loevestein; onderdeel van de expositie over water op het slot. Eens temeer werd duidelijk dat Waterschap Rivierenland haar identiteit ontleend aan het erfgoed. Van de molens van de Kinderdijk, van Slot Loevestein, de Diefdijk, de sluizen bij Asperen, het gemaal de Neust, de dijkmagazijnen in het Land van Maas en Waal. In zijn lezing ontbrak ook het Waardhuis in Kinderdijk niet, met zijn vele, vele fraaie hensbekers. Wat een schoonheid en rijkdom om te koesteren als waterschap