hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, March 22, 2006

Dag 81: Vervoer over water; de juiste weg


Ergens eind jaren zeventig kwam er een sticker op de markt met de tekst: ‘Vervoer over water; de juiste weg’. Mijn ouders hadden deze al snel op hun auto geplakt, en met hen vele schippers. Als medeweggebruikers de sticker ontdekten, lokte dat regelmatig een druk op de claxon uit. Dit uiteraard tot plezier van de schippers.
Toch blijkt anno 2006 dat het vervoer over water een prima alternatief is voor het overvolle wegennet. Het vervoer via de binnenvaart neemt nog steeds toe; ook het aantal veren is de laatste jaren toegenomen. Logisch eigenlijk, waarom zou je geen gebruik maken van de natuurlijke omstandigheden die de omgeving biedt. Zo is het ook met de veren op de Merwede. Afgelopen jaar werd er in opdracht van de gemeente Gorinchem een onderzoek uitgevoerd naar uitbreiding van de veren en mogelijk aansluiting bij de waterbus in de Drechtsteden. Het vervoer is milieuvriendelijk, stimuleert recreatie/toerisme en ontlast het wegennet. Door een netwerk van veerdiensten op te bouwen dat alle dorpen langs de Boven-merwede met elkaar verbindt en aansluit op de Waterbus, worden ca. 235.000 extra passagiers aangetrokken. Wat een kansen liggen er bij een dergelijke uitbreiding. Maar grootste minpunt is een toename van de exploitatiekosten. En dan komt de politieke vraag om de hoek: Hebben we er extra geld voor over? Deze vraag moet vooral de landelijke/provinciale overheid beantwoorden, zij gaan immers over de financiering van het openbaar vervoer. Ook over water!