hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, February 06, 2019

Kiezen uit 43 vrouwen bij Waterschap Rivierenland

Aan de Waterschapsverkiezingen van Waterschap Rivierenland op 20 maart doen negen partijen mee, twee minder dan bij de verkiezingen in 2015. De Algemene Waterschapspartij en Lokale Regiobelangen Rivierenland hebben samen één lijst gevormd en de fractie Huiseigenaren doet niet meer mee. Sander Heutink kreeg wel een plek op de lijst van AWP/LRR.  

Vrouwelijke waterschappers bijeen op Slot Loevestein

Op de negen lijsten staan samen 195 kandidaten; 43 van hen zijn vrouw. Dat is een percentage van gemiddeld 22 procent; even veel als het aantal vrouwelijke waterschapsbestuurders dat in 2015 werd gekozen. Honderd jaar na het verkrijgen van het kiesrecht voor vrouwen is dat natuurlijk nog veel te weinig. De partij met de meeste vrouwen op lijst is de Partij voor de Dieren; 54 procent. Deze partij wordt gevolgd door Water Natuurlijk die 31 procent vrouwen op de lijst heeft. Bij de SGP ontbreken vrouwen; bij de ChristenUnie is slechts acht procent vrouw; bij 50 Plus is dat 10 procent. 

De SGP is de enige partij die geen vrouwen op de kieslijst heeft staan


CDA (24 procent), PvdA (27 procent), AWP/LRR (23 procent) en de VVD (19 procent ontlopen elkaar niet zoveel. Kijken we naar het aantal verkiesbare vrouwen op basis van de huidige zetelverdediging, dan zouden slechts vijf vrouwen een kans maken voor een plaats in het bestuur. Bij de geborgde zetels is al bekend dat drie vrouwen een zetel in het bestuur innemen (twee ongebouwd en één bij bedrijven). Bij het aantreden van het bestuur van Waterschap Rivierenland in 2015 werden zes vrouwen gekozen; tussentijds is een vrouw vertrokken; Anne-Margreet van Putten van Water Natuurlijk.