hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, September 04, 2019

Felicitaties voor een 90-jarige

Vandaag werd het negentig jarig bestaan van de Noord-Brabantse Waterschapsbond gevierd met een netwerkbijeenkomst in Drimmelen. In de middag gaf hoogleraar Martijn van der Steen van de Erasmus Universiteit toelichting op een eerste aanzet van de toekomstverkenning van de Brabantse waterschappen. Zijn betoog was mijns inziens niet echt boeiend, de aansluitende paneldiscussie was dat wel. 

Roger van de Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen


Rogier van de Sande (voorzitter van de Unie van Waterschappen) vroeg zich af wat de waarde van water is. Als door klimaatverandering de droogte verder toeneemt, dan treedt waterschaarste op. Dat drijft de prijs van water op, maar wie kan dan nog aanspraak maken op dat water? Bedrijven? Of toch de overheid? Of de samenleving? Want van wie is het water eigenlijk? Henk Driessen, onze heemraad die dijkgraaf Co Verdaas verving, noemde als voorbeeld het besproeien van boomgaarden bij extreme hitte. Moet het waterschap dat blijven faciliteren, is dat een recht of een gunst? En als we gewassen telen in droge gebieden die besproeid moeten worden, kunnen we dan niet beter een andere teelt kiezen die minder water vraagt? Boeiende discussie.

Waterschapsbestuurders van Waterschap Rivierenland

Wat bij mij echter het meest bleef hangen na de toekomstverkenning en paneldiscussie was de samenstelling van het panel. Zes heren achter een tafel in een jaar dat we 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren? Als we dan echt nadenken over de toekomst wil ik dat bij het 100 jarig bestaan van de Noord-Brabantse Waterschapsbond zes vrouwen achter die tafel staan. Als Waterlelie is nog werk nog lang niet af!