hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, August 19, 2019

Het gelijk van voormalig dijkgraaf Bastiaan Snoek

De vernieling van de Kaaie Paole is al meer dan een week geleden, maar vandaag werd ik pas attent gemaakt op een verhaal over de Veense palen uit het Brabants Dagblad van 10 september 1997. 


Het boek met artikelen van Tom van der Aalst

Het is geschreven door de vroegere streekarchivaris Tom van der Aalst en tevens gepubliceerd in het boek 'Rond de Kaaie Paole' dat is uitgegeven bij zijn afscheid. Van der Aalst beschrijft de historie van de palen en refereert daarbij aan het boek 'Grenspalen in Nederland' van T. Brouwer. De palen staan op de omslag van het boek. 

De Kaaie Paole sieren de omslag van het boek over grenspalen


Maar Van der Aalst laat in het artikel ook dijkgraaf Bastiaan Snoek van het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch aan het woord. De palen zijn namelijk in de jaren negentig een keer door een vrachtwagen kapot gereden. Het hoogheemraadschap heeft de palen toen hersteld. "Het waterschap is trots op dit bezit. De palen vormen een schakel tussen het verleden en het heden. Ze nodigen uit het verleden nader te bestuderen. Het Land van Heusden en Altena heeft een heldhaftige strijd tegen het water gevoerd en voert dit nog steeds", zo vertelt Snoek. 

Voormalig dijkgraaf Bastiaan Snoek

Maar in hetzelfde artikel spreekt Snoek ook zijn zorgen uit over de palen. "Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er kan geen muur omheen worden gebouwd, want dat doet afbreuk".  Helaas is zijn voorspelling bewaarheid. Overigens sprak hij ook de wens uit om bij de palen een bord te plaatsen met uitleg van de historie van deze grenspalen. Door dit artikel heb ik nu toch navraag gedaan bij ons waterschap of de palen nu wel of niet van de gemeente Altena zijn. Of toch echt van Waterschap Rivierenland. Zo ja, dan pleit ik nogmaals voor herstel van de palen, Ons (water) erfgoed moeten we koesteren!