hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 03, 2020

Karel was bijna vrij, maar keerde nooit meer terug

Vandaag is het 75 jaar geleden dat de Britse luchtmacht in de baai bij Lubeck het schip Cap Arcona bestookte met bommen. Het brandende schip met daarop honderden overlevenden van de Duitse vernietigingskamp Neuengamme vinden zo alsnog de dood. Bijna vrij en toch de oorlog niet overleefd. 


Karel van Hartingsvelt

Een van de slachtoffers is Karel Johannes van Hartingsvelt uit Werkendam. Hij is 16 mei 1944 opgepakt in de Biesbosch als één van de honderden Merwedegijzelaars. De laatste maanden had ik veelvuldig contact over Karel met Wim van den Heerik, die zijn oorlogsverleden uitgebreid heeft uitgezocht. Een ander bekend slachtoffer van de ramp met de Cap Arcona is Waldemar, de vader van Sonny Boy. Pas zag ik nog de prachtige film die werd gemaakt van het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl. 

Zijn zwager Egbert Hutten schreef een oproep in weekblad de Vrije Stem op 16 juni 1945 


Op zaterdag 16 mei aanstaande zou het monument voor de Merwedegijzelaars onthuld worden. Exact 76 jaar na de dag van de grote vergeldingsrazzia. Kunstenaar Richard van der Koppel heeft het monument in drie delen zo goed als gereed, in Werkendam zou het monument een plekje krijgen op de Sasdijk vlakbij het pontje naar Boven-Hardinxveld. Omdat op 16 mei geen sprake kan zijn van de aanwezigheid van een grote groep mensen is besloten de onthulling uit te stellen naar een nog nader te bepalen datum, zo liet initiatiefnemer Anja van der Starre per mail weten. Om recht te doen aan het leed van de slachtoffers is het belangrijk dat zoveel mogelijk nabestaanden en andere geïnteresseerden aanwezig kunnen zijn. Een van hen is in elk geval Piet Kramer, zoon van een Merwedegijzelaar.