hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, April 15, 2020

Huis van Thorbecke bij het grof vuil?

Nederland heeft één overheid nodig! Als je bestuurder bent bij een van de vier huidige overheidslagen, dan schrik je wel even van zo'n rapport. Want is dit het uitvloeisel van wat ooit begon als Inter Bestuurlijk Programma, waarbij de vraag centraal stond of je als een overheid samen meer kunt bereiken, dan elk apart. 

Een van de weinige plaatjes (uit 2011) die ik vond van het Huis van Thorbecke, inclusief het waterschap



In een eerdere blog heb ik al eens geschreven over dat programma. Samenwerken is nodig, we kunnen niet zonder. Maar hoe zit het met de democratische controle en hoe geven we burgerparticipatie vorm in zo'n traject van samenwerkende overheden. En wie betaalt de rekening?  Een van de voorbeelden die is onderzocht in het rapport 'Nederland heeft een overheid nodig' is het realiseren van de energie- en warmte transitie, dit wordt vormgegeven door het samenstellen van de RES (regionale energie transistie). 

Opening van zonnepark in Gorinchem

Nederland is ingedeeld in 30 RES gebieden, in het rapport wordt terecht geconstateerd dat de gebieden niet echt logisch zijn ingedeeld. Dat ervaren wij als waterschap zelf des te meer, in ons gebied moeten zes RES'sen worden vastgesteld. Hoe kunnen wij daar ooit als volksvertegenwoordigers democratische controle ophouden? In het rapport wordt dit eveneens geconstateerd. De democratische legitimiteit van het overheidshandelen verzandt in de complexiteit van de uitvoering.  Onze dijkgraaf Co Verdaas is een van de leden van de studiegroep Interbestuurlijke en Financiële verhoudingen. Hij gaf commentaar op het rapport, maar over de democratische legitimiteit las ik niets terug in zijn reactie.