hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, June 18, 2006

Dag 169: Geld verdwijnt in de grond

Goud dat straks in de grond verdwijnt


De gemeenten ontkomen er niet aan om het rioolrechttarief in het komende decennium te verdubbelen tot gemiddeld 2015 euro.
Dat schrijft de stichting Rioned, het kenniscentrum op het gebied van rioleringen, in een brief aan alle gemeenteraden. De brief is een reactie op publieke beschuldigingen van onder meer de Vereniging Eigen Huis dat de overheid het rioolrecht als een melkkoe gebruikt. “De opbrengsten uit het rioolrecht mogen alleen voor de riolering worden gebruikt”, zegt directeur Hugo Gastkemper van Rioned. “En dan nog komen de gemeenten geld tekort want de gemiddelde kostendekkingsgraad voor het op peil houden van het riool is 87 procent. De gemiddelde levensduur van een riool is zo’n zestig jaar, afhankelijk van de bodemgesteldheid. Vooral in de naoorlogse wijken zullen veel riolen vervangen moeten worden. Daar is veel geld voor nodig. We denken dat dit de komende tien jaar zo’n tien miljard euro gaat kosten. En dan kom je al gauw uit op een verdubbeling van het rioolrecht”.
(bron: Binnenlands bestuur)