hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, December 15, 2016

De droom van Teus Wijnands, elf jaar later.......


Op de foto staat rechts Teus Wijnans


Bij het terug zoeken van een artikel vond ik ineens een verrassend betoog van wijlen Teus Wijnands, lang geleen irecteur van de Rabobank in Werkendam. Ooit mocht ik bij hem werken, maar later kwam ik hem regelmatig tegen  bij CDA vergaderingen. Destijds schreef ik een artikel over mogelijkheden tot gebiedsontwikkeling in de Noordwaard. Onderstaand de reactie van Teus Wijnands op mijn artikel uit 2005, inmiddels elf jaar geleden, maar veel van zijn dromen zijn toch uitgekomen........ 
 
In dit artikel droomt Hannie Visser van mogelijkheden die kunnen ontstaan in het project Noordwaard-meestromend. Hoewel dromen vaak bedrog zijn is ondergetekende erg blij dat er in ieder geval een raadslid in onze gemeente is die over dit project tenminste  droomt. Dit is winst want Werkendam heeft de afgelopen 30 jaar aan de zijlijn gestaan bij ontwikkelingen in de Biesbosch en langs de Merwede. Zo ontstond “dorp aan de ontoegankelijke rivier” en het dorp waar geen antwoord is op de vraag “hoe kom ik in de Biesbosch”. Er is immers in de gehele Noordwaard geen plaats waar je de Biesbosch kunt beleven.

Na de afsluiting van het Haringvliet is de Biesbosch ingericht door de ruilverkavelingcommissies “Altena-West” en “Noordwaard”,het Waterwinbedrijf “De Brabantse Biesbosch”, en het recreatieschap “De Brabantse Biesbosch”. Het recreatieschap heeft, gesteund door de Provincie, sterk ingezet op ontwikkelingen vanuit Drimmelen. Wegens de beleving van de zondag was Werkendam voor de Provincie geen partij voor recreatieve ontwikkelingen. Werkendam stond aan de zijlijn en speelde geen actieve rol.


Deze houding is m.i.nog steeds aanwezig. Bij het project van de dijkverzwaringen, eind vorige eeuw,heeft men tussen Gorinchem en Hardinxveld een mooi fietspad in het dijktalud aan de rivierzijde aangelegd. Ook Dordrecht heeft dit gedaan aan de buitenzijde van de dijken in de Dordtse Biesbosch. Erg veilig in een mooie omgeving. Ik kijk met een zekere jaloezie naar Woudrichem dat er in slaagt met behulp van EU gelden een historische haven aan te leggen terwijl er vroeger nimmer een haven is geweest. Ook de realisatie van de Groesplaat is een prachtig project. Voorbeelden van slagvaardig inhaken op nationale ontwikkelingen !!

Het is mij recent opgevallen dat niemand van onze gemeenteraad belangstelling toont bij de inrichting van de ecologische verbindingszone in het noordwesten van de Noordwaard. Een ingrijpend werk voor de infrastructuur met gevolgen voor bestaande recreatieve mogelijkheden. Het artikel van Hannie Visser is voor mij daarom reden de gehele CDA-fractie en bestuur te wijzen op de kansen die er nu komen in het project Noordwaard-meestromend voor de natuur en de recreatie. Een achterstand kan worden ingelopen. 

Door de natuurlijke loop van de Merwede zal de instroom worden gesitueerd direct ten westen van het industrieterrein nabij de Calandstraat en de loswal van Rijkswaterstaat. De tussenliggende akkerbouwgronden zullen aan deze bestemming worden onttrokken. Een schitterende kans om de Merwede voor het publiek toegankelijk te maken. Ga eens naar de Hollandse Biesbosch in Dordrecht aan het einde van de Baanhoekweg, recht tegenover Sliedrecht, om te zien hoe dit gerealiseerd zou kunnen  worden. De loswal van Rijkswaterstaat wordt vrijwel nimmer gebruikt. Een prachtige plaats voor dagrecreatie met o.a. picknickplaatsen en vismogelijkheden. Terwijl een trailerhelling eenvoudig gemaakt kan worden voor mensen die een boot te water willen laten. Wellicht is in dit gebied een kleine Groesplaat te realiseren!

Vroeger werd het water van de Merwede o.m.afgevoerd door kreken in de Noordwaard tussen het Fort Steurgat en de Kievitswaard. Wellicht worden deze kreken weer in het landschap teruggebracht. Maak er dan mooie wandel- of fietspaden van, zoals langs de Wijde Alm tussen Uitwijk en Almkerk. Ook bij de uitstroom in de voormalige polder Maltha kunnen creatieve oplossingen worden bedacht. Denk aan de waterrecreant in een kano of roeiboot. Op deze locatie zou een picknickplaats gemaakt kunnen worden waardoor men over het Gat van de Noorderklip uitkijkt en zo de Biesboschnatuur beleeft. Er zijn talloze voorbeelden in ons land hoe mooie landschappen worden ingericht.

Tezamen met het in uitvoering zijnde project ecologische verbindingszone kan het project Noordwaard-meestromend de Noordwaard doen veranderen in de tuin van Werkendam. Er is veel belangstelling voor wandelen en fietsen in de Noordwaard. Aan de balie van het Biesboschmuseum wordt bijgehouden hoeveel mensen om informatie komen. De voorgestelde flankerende investeringen zijn niet kostbaar. Wellicht is zelfs EU-subsidie te verkrijgen omdat de Noordwaard is opgenomen in de fietsroute Basel(Zwitserland)naar Rotterdam langs de Rijn. Op dit moment is het traject in onze omgeving weinig spectaculair.

Het is wellicht raadzaam dat in de planfase van dit project contact gezocht wordt met Staatsbosbeheer en St. Behoud Biesbosch om te zien of samenwerking mogelijk is. Ir Jan Koolen van laatstgenoemde stichting volgt wel alle ontwikkelingen in de Noordwaard en let heel scherp op de effecten van alle maatregelen voor de natuur. Mijn suggestie is gebaseerd op wat ik elders zie en ik bepleit daarom een actieve opstelling van de politiek!