hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, December 11, 2016

Hoogwateroefening (2)

Het inpakken van de dijk


Een van de onderdelen van de Hoogwateroefening was het testen van de samenwerking met de aannemer bij calamiteiten. Na melding op de dijkpost werd een wachtmeester op pad gestuurd om ter plaatse te gaan kijken. Net boven de waterlijn is sprake van uitspoeling en gezien de verwachte storm en hogere waterstanden moet de dijk met doek en zandzakken worden afgedekt. De aannemer wordt gebeld (deze heeft een waakvlamovereenkomst voor inzet tijdens calamiteiten) en deze is snel ter plaatse, hij zet de dijk (met daarop een fietspad) af en gaat aan de slag onder toeziend oog van de wachtmeester en een waarnemer van Stichtse Rijnlanden. In totaal wordt tien meter dijk met doek en zandzakken aangebracht. 

In totaal werd tien meter dijk ingepakt langs het Steurgat

Wat me het meest is bijgebleven van de oefening? De professionaliteit van de oefening en de inzet van de medewerkers en dijkwachten; zij hebben hart voor hun werk. De zwakste schakel? Dat is en blijft de communicatie.