hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, December 14, 2016

Kim Putters lezing

Kim Putters in Alblasserdam

Hoe versterken we de maatschappelijke en politieke democratie? Een van de vragen tijdens de Kim Putters lezing in Alblasserdam. Putters is directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, maar was ook tien jaar raadslid in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Putters had zelf wel enkele antwoorden zoals het zoeken naar nieuwe manieren van politieke democratie. Actieve rekenkamers, meer mogelijkheden tot bezwaar en beroep, een ombudsfunctie in gemeenten kunnen allemaal bijdragen aan meer politieke democratie. Ook vraagt dit om meer betrokken ambtenaren, een onafhankelijke informatievoorziening en een sterke media. 

Constateringen van onbehagen in de samenleving rond zorg vragen om meer maatschappelijke democratie zoals de opzet van zorgcooperaties en meer inzet van familie rond kwetsbare ouderen. Ook roept het nieuwe solidariteitsvraagstukken op. Kunnen buren worden ingezet bij het signaleren van problemen in de wijk? Of wordt dan gevreesd voor teveel sociale controle? Past de woningmarkt zich voldoende aan voor ouderen die langer thuis moeten blijven wonen. En wat kunnen we allemaal al voor zorg thuis verlenen? En hoe bereikt de overheid eigenlijk die kwetsbare ouderen, met vaak kleine netwerken. Bestaan er nog wel netwerken in 2030 als het verenigingsleven blijft afkalven? Kortom veel vragen, waarop we nog geen antwoord hebben.