hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, January 28, 2017

Spaargaren variant

Tijdens de avond werd tevens een paneldiscussie gehouden met v.r.n.l. Teus Kool, Henk Havinga (verscholen achter Teus), Rob Gremmen (ANWB), Otto Wildemans (fruitteler) Frank Millenaar (Waalzinnig), Wim van de Geijn. Naast het podium zitten iemand van provincie en Frank Spaargaren

In het dorpshuis Toevershof in Varik werd vrijdagavond een bijeenkomst gehouden over de 'Spaargaren' variant voor de hoogwatergeul in Varik-Heesselt en de meekoppelkansen bij die variant. Het was een goede avond, vooral omdat nog eens nadrukkelijk werd gesteld dat waterveiligheid de enige en echte noodzaak is voor ingrepen in het gebied. En dat meekoppelkansen slechts een (luxe) bijzaak is. In de 'Spaargaren' variant of 'lint' variant is gezocht naar een combinatie van extra ruimte voor de rivier tussen de rivierdijken door drie, lange watervoerende nevengeulen aan te leggen in de uiterwaarden. In zijn uitleg over de variant pleitte Spaargaren voor een dikke, brede dijk. Materiaal daarvoor kan dichtbij gehaald worden door de uiterwaarden uit te graven. Bij zo'n dikke dijk kan ook weer sneller een stukje opgezet worden, als de dijken later toch weer te laag blijken door klimaatverandering. De meekoppelkansen werden toegelicht door Wim van de Geijn, die tevens liet zien dat een inlaat voor de nevengeul immense afmetingen heeft die afbreuk doen aan het rivierenlandschap.