hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, July 13, 2017

De snackbar voor akkervogels


Bloemenblokken op de akkers in polder den Ouden Doorn


In Uppel werd vanavond de publieksexcursie van het project PARTRIDGE gehouden door Brabants Landschap onder leiding van Jochem Sloothaak en Jos Schenkeveld.. Zo'n veertig mensen liepen mee over de akkers rond Uppel om te zien welke maatregelen worden genomen om akkervogels zoals de patrijs te vertroetelen. Alles om zo het aantal akkervogels weer op peil te brengen en te voorkomen dat soorten verdwijnen. Zo werd op het land van boer Rens Kolff door zijn zoon Sebastiaan een keverbank aangelegd. Op de iets hoger gelegen, drogere strook akkerland voelen kevers zich beter thuis. Naast de keverbank ligt een stuk akker braak (de snackbar voor insecten!) en daarnaast weer een meerjarig bloemenblok. Op de keverbank worden met lege plastic verpakkingen van jodekoeken (!) wekelijks het aantal kevers geteld. Naast de informatie die de wandelaars onderweg kregen over het project was het een prachtige avond om over de akkers nabij het Liniepad te wandelen. 

Jos Schenkeveld (gezien op zijn rug) geeft uitleg over het project

Het PARTRIDGE project duurt vier jaar en doel is 30 procent meer biodiversiteit. Op het verlanglijstje van Jochem Sloothaak staat nog de aanplant van een patrijzenhaag, akkervogels kunnen zich daar verschuilen voor roofvogels. Ook aangepast maaibeheer op stukken van Waterschap Rivierenland (zoals ecologische verbindingszones) staan nog op het verlanglijstje. 

Ook langs het Liniepad zijn maatregelen genomen om de biodiversiteit te vergroten.