hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, July 11, 2017

Windenergie in de 21e eeuw

De bijeenkomst in de Ontmoeting over windenergie met op de achtergrond korenmolen 'Ken U Zelven'; een mooi voorbeeld van windenergie in de 20e eeuw.

Na de eerste bijeenkomst van Waterschap Rivierenland in Dussen over windenergie met de direct omwonenden, werd vanavond een tweede bijeenkomst gehouden in Werkendam. Het was beduidend minder druk; wel een aantal mensen die ook vorige week al present waren. De avond begon met het reageren op stellingen met vragen of windmolens mooi of lelijk zijn; met of zonder subsidies draaien en meer. Ook werd nog eens de vergelijking gemaakt tussen wind en zonne-energie. Voor de energie van één windmolen moet 8 ha. zonnepanelen worden aangelegd. In de daarop volgende vragenrondes veel vragen die ook in Dussen al aan de orde waren geweest. Maar ook nieuwe feiten zoals een ambtenaar van de gemeente Werkendam die nog andere kansrijke opties voor windenergie in de regio Altena noemde. zoals polder Jannezand, de Noordwaard (buitendijks en beheer door RWS?), Veense steeg en langs de A27 tussen Werkendam en Sleeuwijk bij de RWZI en nieuw te bouwen energiefabriek. Ook deze avond een meer prominente rol voor DEcAB; de energiecorporatie van Altena. Ze heeft wel een aantal voorwaarden om zich in te zetten voor windenergie zoals de omwonenden die direct voordeel moeten hebben van de opbrengsten. Ook moet de omgeving zelf actief aan de slag, zodat ze ook zelf het voordeel kunnen pakken. Heemraad Hennie Roorda sloot de bijeenkomst af; er volgen nog keukentafelgesprekken met omwonenden over eventuele vervolgstappen, daarbij wordt ook DEcAB betrokken. Overigens wel opmerkelijk dat helemaal niemand van de Werkendamse gemeenteraad en/of wethouders de moeite had genomen de avond bij te wonen.