hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, July 12, 2017

Denkend aan Holland, zie ik Gerrit Kok op de dijk staan


Gerrit Kok bij de onthulling van zijn eigen naam op het Overwaard gemaal in Kinderdijk

Denkend aan Holland zie ik Gerrit Kok op de dijk staan', zo zong een zangeres bij het afscheid van dijkgraaf Gerrit Kok op 28 augustus 2010 op het kantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel. Bij zijn afscheid als dijkgraaf kreeg hij veel lof toegezwaaid. Terecht, want Gerrit was een bestuurder van statuur, die toch bescheiden bleef. Zelfs Koningin Beatrix had zich bemoeid met het afscheid van Gerrit Kok, ze liet de burgemeester van Wageningen de ridderorde persoonlijk opspelden vanwege zijn vele maatschappelijke verdiensten. Uiteraard waren er cadeau's voor de scheidende dijkgraaf. Natuurlijk waren er glazen voor Gerrit, een dijkgraaf die geen glas heeft achtergelaten is ondenkbaar. Één glas kreeg een plekje in de vergaderkamer, het andere mocht mee naar huis.


Het glas dat Gerrit Kok cadeau kreeg bij zijn afscheid in 2010


Een bijzonder cadeau van Waterschap Rivierenland bij het afscheid van de dijkgraaf was dat het gemaal Overwaard aan de Kinderdijk omgedoopt werd tot het ir. G.N.Kok/Overwaard gemaal. Op een ijskoude eerste decemberdag in 2010 werd het naambord op het gemaal onthuld. Al in de veertiende eeuw stond op deze plek een gemaal om te zorgen voor droge voeten in de Alblasserwaard. Het Overwaard gemaal dat nu de naam draagt van Gerrit Kok werd gebouwd in 1995. Speciaal vanwege de onthulling van het naambord liet een molen van de Kinderdijk zijn wieken draaien.

Maandag 10 juli overleed Gerrit Kok, hij werd geboren op 20 mei 1945 en bereikte de leeftijd van 72 jaar. Misschien was zijn laatste klus voor Waterschap Rivierenland wel de begeleiding van de stuurgroep die zich in 2015/2016 boog over de aanpak van de wateroverlast in het Land van Heusden en Altena in 2014 en 2015. 

Geen scherpe foto, maar Gerrit Kok (rechts op de foto) is wel herkenbaar achter de tafel tijdens de bijeenkomst in Dussen bij de presentatie van het rapport over de aanpak wateroverlast in Altena


Op zaterdag 15 juli wordt om 13.00 uur een herdenkingsdienst gehouden in de parochiekerk Johannes de Doper, Bergstraat 17 in Wageningen. Na afloop kan afscheid genomen worden in Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9 in Wageningen (op loopafstand van de kerk).