hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, July 29, 2017

Koekjes van tulpenbollen

De picknickpoefjes staan thans op Fort Bakkerskil en worden komend najaar geplaatst


Ooit gehoord van tulpenbolkoekjes? Of oorlogscake? Binnenkort is er alles over te lezen op drie bijzondere picknickplaatsen die in de regio worden geplaatst langs het Liniepad. De recepten in combinatie met de picknickplaatsen zijn een ontwerp van kunstenaar Janneke Kornet. en vormen het project 'Wat zullen we eten?'.  Oorlog en honger gaan vaak hand in hand en in tijden van hongersnood werden mensen inventief. Zo werd de oorlogscake (van aardappels) gebakken in de Eerste Wereldoorlog, toen grote voedselschaarste heerstte, ook in het neutrale Nederland. In de Tweede Oorlog namen bewoners van de grote steden hun toevlucht tot tulpenbollen.  Ze hadden een hele eigen, nadrukkelijk bittere smaak, zo vertellen overlevenden van die tijd. Ze werden net als de kastanjes en eikels uit de parken, vooral als basis voor meel gebruikt, waarvan vervolgens allerlei producten konden worden gemaakt, zoals de tulpenbolkoekjes. Ook werd wel tulpenbolstampot met selderij gemaakt. De tulpenbollen waren via de groenteboer verkrijgbaar. Koekjes van tulpenbol wijkten qua smaak amper af van de standaard tulpenbol, maar ze l├ęken er niet op. Het kunstproject 'Wat zullen we eten?' is onderdeel van het Liniepadfestival.

https://www.trouw.nl/home/hoe-smaakt-tulpenbol-~a6348008/