hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, January 01, 2018

Biesbosch Museumeiland is koopje voor Altena!

De top vijf van Brabantse musea

In het Brabants Dagblad stond donderdag 28 december een artikel met de top vijf van Brabantse musea in aantallen bezoekers. Op nummer vijf stond het Natuurmuseum in Tilburg dat in 2017 74.000 bezoekers over de drempel kreeg; ze scoorde net iets lager als het Textielmuseum in Tilburg met 75.000 bezoekers. Opmerkelijk is dat het Natuurmuseum 800.000 euro aan subisidie op strijkt en het Textielmuseum een bedrag van 3,6 miljoen euro. Zo krijgt het Stedelijk Museum in Den Bosch jaarlijks twee miljoen subsidie van de gemeente (80.000 bezoekers per jaar, dus 25 euro per bezoeker!)

Het Biesbosch Museumeiland blijft niet zo heel ver achter bij de bezoekersaantallen in Tilburg, zij wist in 2017 65.000 bezoekers te trekken. Maar opmerkelijk genoeg krijgt het Biesbosch Museumeiland steeds minder subsidie! In 2014 en 2015 kreeg het museum nog bijna 80.000 euro subsidie. Ook kreeg zij van de provincie drie miljoen euro voor de uitbreiding. De subsidie van de gemeente Werkendam wordt de komende jaren echter afgebouwd, zodat ze na 2025 geen subsidie meer ontvangt. De gemeente Werkendam, straks de gemeente Altena, wil kennelijk voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Terwijl recent wethouder Machiel de Gelder nog liet weten dat erfgoed hoog op de politieke agenda staat?

1 Comments:

At 2:22 PM, Blogger Piet van Vugt said...

Het succes van een museum meten we niet af aan het bedrag aan subsidie, maar aan het aantal toeschouwers. In dit geval betekent dat dat het Biesboschmuseum de zaakjes verschrikkelijk goed voor elkaar heeft. Er wordt waarschijnlijk met veel vrijwilligers gewerkt die hart voor de zaak hebben. Andere musea gebruiken de subsidiegelden wellicht voor suppoosten op de loonlijst. Dat de gemeente de subsidie wil afbouwen is wel waanzin: zo'n mooi museum dien je te ondersteunen om de medewerkers daarmee een beloning te geven voor hun inzet.

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home