hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, February 16, 2018

Jan van Mersbergen in gesprek met Marieke Rijneveld


Zoeken op de kaart naar de plek waar Jan en Marieke opgroeiden

Het was een mooie ontmoeting tussen de schrijvers Jan van Mersbergen en Marieke Rijneveld in de Amsterdamse boekhandel Athenaeum. De wieg van beide schrijvers stond in onze regio, maar zijn er nog meer overeenkomsten te ontdekken? Ja, dat beiden in de redactie van Revisor zaten. Toch zijn hun schrijfstijlen verschillend. Wel herkenbaar was bij zowel Van Mersbergen als Rijneveld dat ze al te herkenbare verwijzingen naar hun afkomst en geboortegrond proberen te vermijden. 'De avond is ongemak', de debuutroman van Marieke Rijneveld is deels autobiografisch, net als Jas in het boek verloor ze haar broer en werd ze opgevoed in een religieus milieu. Toch bevat het boek ook elementen van elders zoals de MKZ crisis. "Het dorp Nieuwendijk mocht niet het decor zijn van mijn boek, niet zoiets als 'Terug naar Oegstgeest' van Jan Wolkers", zo stelt Marieke. Jan van Mersbergen herkende in het boek van Marieke wel de schrijfstijl van Wolkers, ook door het dierlijke in het boek. Een element dat voor Van Mersbergen eveneens herkenbaar is, ook hij stamt uit een boerengeslacht. Hoe is dat voor een lezer, zo vroeg hij zich af. Marieke: "Je hebt het nodig voor je verhaal, ook al zijn sommige dingen misschien te gruwelijk. maar de lezer kan dat wel begrijpen". 

Jan van Mersbergen en Marieke Rijneveld in de boekhandel Athenaeum in Amsterdam


Zowel Van Mersbergen als Rijneveld typeerden de bewoners van hun geboortedorpen enerzijds als gesloten, maar wel altijd met verhalen over een ander; iedereen weet alles van elkaar. Marieke: "Als ik meer open was opgevoed, had ik misschien wel nooit een boek geschreven".  Uit de vragen na afloop van het tweegesprek werd wel duidelijk dat de herkomst van beide schrijvers uit onze regio eigenlijk niet relevant is. Of de debuutroman van Marieke Rijneveld zich nu afspeelt in Nieuwendijk, in Friesland of Zeeland. En dat gold eerder ook voor Jan van Mersbergen met zijn debuutroman 'de Grasbijter'.