hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, March 08, 2018

Het varkentje van Werkendam

Maquette van de Burcht, nagemaakt door Teus Verhoeven aan de hand van een tekening.

Tijdens de laatste opgraving van de Burcht in Werkendam is het skelet gevonden van een varkentje. Dat vertelde archeoloog Hans Koopmanschap tijdens zijn lezing over de Burcht. Jammer was dat het varkentje aan het einde van de opgraving werd ontdekt, zodat verder onderzoek achterwege bleef. Hoewel de opgraving al de derde op rij was, eerder werd onderzoek gedaan in 2006 en 2012, zijn nog lang niet alle raadselen opgelost. Sterker nog, hoe meer we weten, hoe meer we ontdekten wat we nog niet weten van ge Werkendamse geschiedenis. De allereerste vermeldingen van de Werkendamse Burcht in de archieven dateren uit de 14e eeuw. De diverse afbeeldingen van het kasteel dateren vooral uit de 17e eeuw, maar of deze altijd waarheidsgetrouw zijn is twijfelachtig. Bij de archeologische opgraving in 2006 werden muurresten gevonden, die waarschijnlijk van de laatste aanbouw van het kasteel zijn. Bij onderzoek in 2012 is al de buitenste gracht ontdekt, ook in 2016 werden weer delen van de gracht gevonden, zodat het mogelijk om een moerasburcht gaat. De enige muurresten werden aangetroffen aan de rand van de opgraving, waar archeologen niet verder konden zoeken. Binnenkort wordt wel gewerkt aan vervanging van de riolering, dat biedt nieuwe kansen voor archeologisch onderzoek. 

De opgraving van de Burcht in 2016


Bij de opgraving zijn wel 17e eeuwse houten restanten gevonden, waarschijnlijk van appelbomen. Deze worden nu onderworpen aan botanisch onderzoek om zo het landschap rond 1650 in kaart te kunnen brengen. Ook werd een deel van een houten beschoeiing gevonden, daarop werd een timmersmankeurmerk ontdekt. Alle bijzondere vondsten worden straks beschreven in een rapport dat deze zomer gereed is. Archeoloog Jori Colijn uit Waardhuizen is één van de schrijvers van het rapport, ze nam ook deel aan de opgravingen in Werkendam in 2016. 

Rechts in het hout is het timmermanskeurmerk te zien

De houtresten worden nog onderworpen aan een botanisch onderzoek


http://hanviskie.blogspot.nl/2016/09/was-werkendamse-moerasburcht-een.html

https://hanviskie.blogspot.nl/2016/09/raadsels-rond-werkendamse-burcht.html