hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 02, 2018

150 jaar familiebedrijf Van Oord

Het gezin van Govert van Oord


De familie Van Oord viert dit jaar haar 150 jarig bestaan. Werkendammer Govert van Oord stond ooit aan de wieg van het wereldwijd opererende bedrijf; ik mocht al vele malen iets schrijven over het bedrijf. 


Het begon ooit allemaal met Govert van Oord (1840-1912), in de Biesbosch. In het boek ‘Bouwen op mensen’ (Anthony van Kampen – 1977) over 75 jaar Holland Beton Groep is een hoofdstuk aan Govert van Oord gewijd, getiteld ‘Nooit op zondag’.  De godvruchtige griendwerker Van Oord werd door zijn baas gedwongen op zondag te werken. ‘Hij moest kiezen tussen de Heer en zijn patron. Hij koos voor de Heer’, zo schrijft Van Kampen in Nooit op zondag. En zo begon Govert van Oord in 1868 met zijn bedrijfje, bestaande van griendteelt en griendhakken. Steen voor steen bouwde hij het bedrijf op, later bijgestaan door zijn vier zoons Goof, Koos, Maar en Jan. 

Op de website van Van Oord staat een mooie tijdslijn